web tasarım
  • 0 850 840 48 68

Blog

Kurumsal Kimlik Nedir, Neden Önemlidir?

16 Aralık 2021
Kurumsal kimliği anlatmak zor olabilir. Ancak en basit tanımlaması “biz kimiz?” sorusunun yanıtını verebilmektir. Teknik olarak açıklayacak olursak kurumsal kimlik bir firmanın hedef kitlesinden iyi bir algı edebilmesi için yapmış olduğu eylemdir.

kurumsal kimlik tasarımıKurumsal kimlik, marka kimliği ya da marka imajı, bunlar birbirinin yerine kullanılan, fakat farklı anlamları olan kelimelerdir.

Kurumsal kimlik: Bir algının şekillendirilmesini içsel faaliyetlerle yapar.
Marka Kimliği: Bir şirketin ya da kuruluşun hedef kitlesi tarafından nasıl algılanmasının istendiği ile ilgilidir.
Marka İmajı: Tüketici tarafından oluşan algıdır.

Evet, yukarıdaki tanımlardan tamamı birbirinden ayrı olsa da kurumsal kimliğin oluşturulmasında her biri olmazsa olmazdır. Yani aslında tamamı kurumsal kimlik oluşturmakla başlar.

Kurumsal Kimlik Nedir?
Kurumsal kimliği anlatmak zor olabilir. Ancak en basit tanımlaması “biz kimiz?” sorusunun yanıtını verebilmektir. Teknik olarak açıklayacak olursak kurumsal kimlik bir firmanın hedef kitlesinden iyi bir algı edebilmesi için yapmış olduğu eylemdir. Kurumsal tasarım, kurumsal iletişim ve kurumsal davranış yoluyla kurumsal kimlik kazanılabilir.

Kurumsal Tasarım
Kurumsal tasarım sayesinde firma benzersiz bir kimlik kazanırken rekabet ortamında da öne çıkabilir. Bir markanın kurumsal kimlik tasarımı, logosuna, adına, stiline, sloganına, renklerine ve kartvizitine kadar görsel olarak yansıtılır. Kurumsal kimliğin korunması çalışanların takip etmesi için bir marka kılavuzu oluşturularak yönetilebilir.

Kurumsal İletişim
Kurumsal iletişim sayesinde çalışanlarınızın müşterilerinize karşı nasıl bir duruşa sahip olması gerektiği belirlenir. Kurumsal iletişim kapsamında halkla ilişkiler ve itibar yönetimi netlik kazanmış olur.

Kurumsal Davranış
Bir markanın davranışını belirleyen şey kurumsallıktır. Kurumsal bir şirket marka felsefesi dışına çıkmadan sorumluluğunun bilincinde müşterilerine en iyi hizmeti sağlayabilir.

Kurumsal Kimliğe Neler Dahildir?
Kurumsal kimlik tüm yazılı ve görsel unsurları içine alır. Örneğin şirketin logosu, görüntüsü, renklerin uyumu, çalışanların ses tonu, kıyafetleri gibi sayılabilir.

Marka Kimliği Nedir?
Marka kimliği, bir firmanın potansiyel müşterilerine karşı nasıl algılanmak istediğini yansıtır. Kısacası hedef kitlenin firmadan almış olduğu mesajdır. Bu mesaj olumlu olması halinde sürdürülebilir olması önemlidir. Bu sayede hem sadık müşteriler kazanılmış hem de potansiyel müşterilerinize daha hızlı ulaşmış olursunuz. 

Marka Kimliği Neden Önemlidir?
Marka kimliğinizin güçlü olması halinde sakat oluşturabilirsiniz. Unutmayın markanız şirketinin kimliğidir. İmajınızı ne kadar iyi çizebilirseniz bunu markanızın en değerli varlığı haline getirebilirsiniz. Yani imajınız bazen şirketinizden çok daha pahalı olabilir.

Marka İmajı Nedir?
Marka imajı, kurumsal dış algıdır. Müşterilerinizin ya da potansiyel müşterilerinizin markanız ve bir uzantısı olarak ürününüz ya da hizmetiniz hakkında sahip olduğu genel çağrışımlar ve inançlardır.

Kurumsal Kimliğin Önemi
Kurumsal kimliğiniz ne kadar güçlü olursa insanların markanız ve ürünlerinizle ilgili duygularının şekillendirilmesi o kadar hızlı ve başarılı olur. 

Kurumsal kimliğiniz ne kadar tutarlı olabilirse müşterilerinizle olan ilişkileriniz de güçlenmeye başlayacaktır. Markanızın sektörünüzde güvenilir ve uzman olabilmesi için tüketicilerin sizinle iletişime geçtiğinizde güven duyması gerekir. Özenli hazırlanmış kurumsal kimlik tüm kanallarda standart olmalı, sizi rakiplerinizden ayırabilmelidir. 

Kurumsal kimlik sürekli büyüyen bir varlıktır. Bu nedenle marka kültürünüzün oluşturulması gerekir. Eğer siz kendi bünyenizde marka kimliğinizi oluşturamazsanız kriz anlarıyla baş edebilmeniz çok daha zor olacaktır.

 Güçlü bir kurumsal kimliğe sahip olan firmalar her zaman marka değerine değer katar ve daha da güçlenir. Tanınmış bir marka olmak, müşterilerinizle aranızdaki ilişkilerin daha güçlü ve daha kalıcı olmasını sağlayacaktır.

Markanızın kurumsal kimliğini oluşturmak hedef kitlenizi genişletmek ve kendi sektörünüzde daha güvenilir olmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Firmamız kurumsal kimlik tasarımından marka oluşumuna kadar geçen süreçte size profesyonel destek sağlayacaktır.
 

© Copyright 2021 Reklam Çözüm. Tüm Hakları Saklıdır.